Vredesvlag wappert aan Berings stadhuis

Nu donderdag 21 september is het ‘Internationale Dag voor de Vrede’. Naar aanleiding daarvan wappert vanaf morgen ook aan het SAC en het oude stadhuis in Beringen-centrum de vredesvlag.

21 september is door de VN in het leven geroepen om de idealen van vrede te promoten. Op deze dag start ook de Vlaamse vredesweek die eindigt op 2 oktober met de internationale dag van de geweldloosheid. Dit jaar loopt de campagne rond het verbod op kernwapens. Op 7 juli aanvaardden de VN in New York een internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt. 72 jaar nadat de wereld tot tweemaal toe getuige was van de immense destructie die dit massavernietigingswapen aanricht, is er nu een begin gemaakt aan de uitbanning ervan. Dit is niet minder dan een historische stap!

Wie de actualiteit ook maar een beetje volgt, weet hoe belangrijk ieder signaal is dat oproept tot vrede in de wereld. Daarom hangen we de hele week de vredesvlag uit aan het administratief centrum (SAC) en het oude stadhuis in Beringen-centrum. De spanningen tussen Noord-Korea en de VS tonen het enorme potentiële gevaar en de noodzaak om onze wereld zo vlug mogelijk kernwapenvrij te maken. Het is daarom belangrijk dat steden, gemeenten en burgers een signaal geven!

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens in de wereld (en België), maar verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en op financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

Mayors for Peace

Beringen is ook lid van de Burgemeesters voor de Vrede (Mayors for Peace), een organisatie opgericht door de steden Hiroshima en Nagasaki. Dit netwerk van bijna 5.000 steden uit alle hoeken van de wereld strijdt voor vrede, en meer bepaald de afschaffing van kernwapens.

 

Vredesvlag Beringen Thomas Vints