Werelddiabetesdag doet schachtblok blauw oplichten!

Wereldwijd wordt op 14 november diabetes in de kijker geplaatst, een datum die niet toevallig gekozen is. Het is de geboortedag van Frederick Banting, een Canadese arts die in 1923 de Nobelprijs voor geneeskunde kreeg nadat hij ontdekt had hoe insuline kan aangemaakt worden om vervolgens toe te passen bij de in de volksmond gekende ‘suikerziekte’.

 

Vandaag de dag is insuline nog steeds het onmisbare medisch product dat er voor zorgt dat diabetespatiënten hun te hoge glucosewaarden kunnen verlagen. Diabetes onder de aandacht brengen is meer dan ooit noodzakelijk omdat het aantal blijft stijgen. De vooruitzichten zijn niet rooskleuring aangezien wetenschappelijk aangetoond is dat onze levensstijl van de laatste decennia deze chronische aandoening stimuleert: gebrek aan lichaamsbeweging, ongezonde voeding hetgeen op zijn beurt leidt tot overgewicht, verhoogde bloeddruk en meer van dat. Kortom, de ideale ingrediënten om diabetes te ‘activeren’.

Exacte cijfers over het aantal diabetespatiënten in België zijn er niet. De diabetesatlas ondervangt dit echter voor een groot stuk en schat dat ongeveer 8% van de volwassen bevolking diabetes heeft. In aantal betekent dit ongeveer 1 miljoen inwoners van ons land. Wanneer we dit door trekken naar het aantal inwoners in Beringen – 46.000 ondertussen - zou dit betekenen dat circa 3.700 Beringenaren  diabetes hebben. Verontrustend is ook dat steeds vaker jongeren de diagnose diabetes krijgen, in hoofdzaak door overgewicht dat op zijn beurt toegeschreven wordt aan te weinig lichaamsbeweging en verkeerde voedingsgewoonten. Daarnaast is statistisch aangetoond dat mensen van Turkse en Marokkaanse herkomst een twee- tot zesvoudige stijging kennen.

Als lokaal bestuur maar ook vanuit de adviesraad Beringen Gezond willen wij ons steentje bijdragen om de brede bevolking te informeren over diabetes. Wij gingen dan ook met plezier in op de vraag van de Diabetes Liga West-Limburg om de schachttoren op de be-MINE site een week lang blauw op te lichten.