Huis van Lou brengt diversiteit in de klas!

IMG_09761.jpg

Op 31 mei organiseren we in de bibliotheek een vormingsmoment voor basisscholen rond het educatief pakket ‘Het huis van Lou’. Dit pakket maakt diversiteit in de kleuterklas bespreekbaar.

De diversiteit wandelt dagelijks onze scholen binnen.

Kinderen in Beringen groeien op in heel diverse gezinnen: een plus-papa, twee mama’s, een andere thuistaal, één zus met een hoofddoek of vijf broers, een inwonende oma, … Elk kind heeft een andere achtergrond. Het is een uitdaging voor elke leerkracht om die rijkdom als meerwaarde tijdens de lessen te gebruiken.

Goedele Beerten, kleuterjuf in vrije basisschool Mozaïek: ik stelde in mijn klas vast dat er weinig tot geen educatief materiaal bestaat om de aanwezige diversiteit in de klas bespreekbaar te maken met jonge kinderen. Van hieruit ontstond het idee om een educatief pakket te ontwikkelen rond diversiteit in al zijn vormen. Met de steun van Clavis Uitgeverij, Dannielle Daniels, Kathleen Amant en Cavaria (Vlaamse koepel van holebi en transgenderverenigingen) kwam het Huis van Lou tot stand. Dit is  een 72-delig houten speelset gekoppeld aan het figuurtje Lou. Met dit materiaal kunnen kinderen de thuissituatie naspelen met een diversiteit aan personages die rekening houden met heel uiteenlopende invalshoeken van diversiteit, zoals  huidskleur, etniciteit, psychische en lichamelijke mogelijkheden en beperkingen, seksuele oriëntatie, religieuze overtuiging, leeftijd, grootte, lichaamsvorm, kledij, kapsel … Het Huis van Lou biedt dus heel wat kansen om diversiteit in de klas bespreekbaar te maken en op die manier dus ook te werken aan taalstimulering.

Ik wil onze basisscholen ondersteunen om dit educatief materiaal - ontwikkeld op basis van de dagdagelijkse realiteit in Beringen -  tegen een verminderde prijs aan te kopen. In samenwerking met dienst samenleven - diversiteit en educatie, het LOP Beringen basisonderwijs en de bibliotheek werd een geïntegreerde formule uitgewerkt.

Basisscholen die deelnemen aan het vormingsmoment in de bibliotheek op 31 mei, met begeleiding vanuit Cavaria, ontvangen per vestigingsplaats één exemplaar van het educatief pakket het Huis van Lou.

Meer informatie op: