Eerste steenlegging Academiepark

Wie in Koersel woont, heeft het vast al gemerkt. Rond het oude gemeentehuis en de academie wordt er volop gewerkt aan een volledig nieuwe site: het Academiepark. Het onontgonnen gebied rond het oud gemeentehuis van Koersel heeft dankzij de centrale ligging alle mogelijkheden om aan dorpskernversterking te doen. Het Academiepark is een realisatie van een nieuwe parkzone in het centrum van Koersel met diverse functies. 

Academie

Voor de functionele invulling van het binnengebied is gekozen voor een mix van diensten en wonen.  Het oud gemeentehuis, de huidige Academie voor Muziek Woord en Dans, behoudt een centrale functie; vandaar ook de naam Academiepark.

De Academie wordt toegankelijk gemaakt door het voorzien van een nieuwe inkom met lift en trappenhal aan de achterzijde van het gebouw ter hoogte van de inkom van de nieuwe COR. Verder zal de kelder ook ter hoogte van de garages aan de zijde van de Harpstraat door middel van een trap en hellende vlak toegankelijk worden gemaakt.

Kinderopvang

Tegenover het academiegebouw komt een nieuw bouwvolume.  In dit nieuwe bouwvolume komt op gelijkvloers de nieuwe locatie voor de buitenschoolse kinderopvang met op verdieping appartementen. Dit project wordt gerealiseerd door cvba Vooruitzien i.s.m. stad Beringen.

Wonen

Ook het wonen zal verder worden versterkt. De sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien plant een bouwproject met sociale woningen en appartementen.

Nieuwe COR

Tussen het academiegebouw en de kerk komt de nieuwe ontmoetingszaal COR met aanliggend een groene open ruimte en een parking. Deze zal zowel als parking fungeren voor de AMWD, zaal COR als de aanliggend school. Het integreren en vooral ook centraliseren van al deze functies en voorzieningen moet zorgen voor leven, beleving en dynamiek in het centrum van Koersel.  De werken aan de nieuwe Cor in Koersel zijn ondertussen gestart.

De nieuwe polyvalente feest- en theaterzaal Cor zal een blikvanger worden achter de kerk in Koersel. In de nieuwe Cor komt een grote zaal, een polyvalente zaal en een vergaderzaal samen met een kleedkamer voor artiesten en industriële keuken.

De grote zaal is voorzien op een 400-tal personen en uitgerust met een vast podium en beperkte theatertechnieken. De polyvalente zaal is voorzien op een 100-tal personen. Beide zalen zijn voorzien van de nodige akoestische maatregelen en uitgerust met een koelcel, toog en een projectiescherm. Een grote industriële keuken om workshops en lessen te organiseren, geeft goede toegang tot beide zalen, waardoor deze ook ingezet kan worden voor eetfestijnen. Onder het podium van de grote zaal bevindt zich een vergaderzaal uitgerust met projectiescherm. Deze ruimte is met een plooiwand verdeelbaar in twee delen waardoor deze ruimte ook als kleedkamer kan dienen voor artiesten. In functie van de toegankelijkheid is de gelijkvloerse verdieping als het podium en de vergaderruimte onder het podium met een lift bereikbaar. Zo is het nieuwe ontmoetingscentrum erop voorzien om voor verschillende activiteiten en doeleinden gebruikt te kunnen worden zoals onder meer bijeenkomsten, eetfestijnen, workshops, voorstellingen, een plek voor verenigingen,… kortom een plek van ontmoeting. Met dit modern ontwerp komen we tegemoet aan de wensen van het verenigingsleven in Koersel.

Academiepark

De vloeiende  circulatie omheen de COR en de Academie bepaalt de compacte en organische vorm ervan en zorgt voor een doorgang tussen beide gebouwen die open en licht is met ruimte voor groen.

Het geheel zal mooi ingepast worden in een groene omgeving samen met de Academie.
Verder zal ook de nabije omgeving worden aangepakt om de bereikbaarheid naar het ontmoetingscentrum te garanderen. Deze werken omvatten onder meer het aanleggen van de toegangsweg, het verleggen van de buurtweg, het voorzien van de nodige infiltratiemogelijkheden voor regenwater en het creëren van parkeergelegenheid. Op de open ruimte voor het ontmoetingscentrum wordt een amfitheater gemaakt wat de ontmoetingsruimte van binnen doortrekt naar buiten.

Het theaterpleintje voor de foyer is een aangename en centrale ontmoetingsplek die de link vormt tussen de gebouwen, het voet- en fietspad en de parking. Het bevordert ook een veilig schoolverkeer via de achteringang van de school.

Circulatieplan Academiepark

Tijdens de werken is het circulatieplan van kracht. Tussen de school en de Academie zijn enkele wandel- en fietspaadjes niet meer toegankelijk. Als alternatief is er een circulatieplan opgesteld in afstemming met de school VBS 't Klavertje en de Academie. Tijdens de werken wordt het Kerkplein opengesteld om te parkeren zodat via de feestzaal 'Onder Ons' de achterzijde van de school bereikbaar is.