Een geslaagde editie van Mooov in 2017

Op maandag 01 mei ’17 eindigde de zevende editie van het wereldfilmfestival Mooov in Beringen met de voorstelling van I AM NOT YOUR NEGRO van de Haïtiaanse regisseur Raoul Peck. Deze docu schetst vrijheidsstrijd van de Afro-Amerikanen aan de hand van een onafgewerkt manuscript van de Amerikaanse schrijver James Baldwin. Peck geeft de kijker een les in de geschiedenis en verbind bovendien dit verleden met hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. Een gepaste afsluiter van het festival. Mooov bracht dit jaar een record aantal bezoekers op de been. Een topeditie met 23 films tijdens 43 voorstellingen. Maar liefst 1600 filmliefhebbers genoten van de betere wereldfilm: een verdubbeling van het aantal bezoekers t.o.v. vorig jaar! Voor de schoolvoorstellingen overdag zakten 800 leerlingen af naar TheRoxyTheatre.

Lokale winnaar ambassadeurs Mooov

De lokale festivaljury, tevens ambassadeurs, maakte de winnaar van Mooov in Beringen bekend. In hun beoordeling hechten ze belang aan het feit dat de winnaar in de eerste plaats een “wereldfilm” is. De jury zocht naar een lokaal verhaal, oprecht en universeel. Een verhaal dat tegelijk ook een beeld geeft van (leef)wereld waarin de personages vertoeven. Een film die zonder MOOOV en deze prijs moeilijk of niet in de zalen zou komen, met personages die hun situatie in eigen handen nemen.  Ook indrukwekkende landschappen en muziek werden door de jury gehonoreerd. Ook met de stem van de lokale bezoekers werd rekening gehouden.

Op basis hiervan kozen zij SAMI BLOOD als beste film voor Beringen. Deze prent wordt hernomen tijdens de Elan filmavonden op maandag 29 mei ’17.

Publieksprijs

Het festival kende een aantal toppers. Het zeer ontroerende LION, werd ondertussen door alle bezoekers van Mooov in Vlaanderen uitgeroepen tot publiekswinnaar van het festival 2017.  Heb je hem gemist? Je krijgt nog een kans om hem te gaan bekijken op 5, 6 en 8 mei in Theroxytheatre.

De andere publiekslieveling DOWN TO EARTH draait nog op 5 en 6 mei in Theroxytheatre.

Mooov 2018

In 2018 vindt Mooov weer plaats van 19 t.e.m. 30 april 2018.

 

Thomas Vints, schepen van welzijn en educatie