Opstart Pamperbank Beringen

Het idee van de pamperbank is niet nieuw. Naar aanleiding van de alarmsignalen van het armoedeforum en lokale partners die al met kwetsbare gezinnen met jonge kinderen werken, heeft het OCMW, in samenwerking met de stad Beringen het initiatief van de pamperbank opgezet. Als jonge vader heb ik het zelf kunnen ervaren: Luiers zijn niet alleen een noodzaak, maar ook een dure noodzaak. Een kind gebruikt gemiddeld 5.000 luiers tot het zindelijk is. Voor ouders met een beperkt inkomen is de aankoop van luiers elke maand een zware dobber.

Sommige ouders hebben overschotten, omdat hun kind zindelijk is of omdat ze een maatje meer nodig hebben, voor anderen is de aankoop van de luiers een grote hap uit het beperkt budget.

Daarnaast scoort Beringen jammer genoeg hoog op kansarmoede. In 2014 vond 14,5% van alle geboortes plaats in een kansarm gezin. Met de pamperbank trachten we kwetsbare gezinnen met een beperkt inkomen te ondersteunen met pamperpakketten.

Wat is de pamperbank?

Het idee achter de pamperbank is simpel: ouders met jonge kinderen hebben vaak overschotjes liggen, een half pak of enkele losse luiers. Die mogen ze vanaf nu gewoon in de pamperbox deponeren. Ook ouders die ons project een warm hart toedragen en een paar luiers van hun kinderen kunnen missen, nodigen we uit een schenking te doen. Het OCMW zorgt ervoor dat wat in de inzamelboxen wordt binnengebracht, gesorteerd wordt. Pakketjes van 30 luiers van eenzelfde maat worden later meegegeven aan gezinnen die het écht nodig hebben. Nu vier luierpakketten dient er een doorverwijzing gemaakt naar het OCMW. Dit is van cruciaal belang. Op die manier kunnen we het probleem verder uitdiepen en structurele oplossingen zoeken.

Pamperbank-Hilal-Yalcin-Thomas-Vints
Pamperbank-Hilal-Yalcin-Thomas-Vints