Samen voor een hartveilige stad

Het stadsbestuur van Beringen en de Rode Kruisafdeling Beringen slaan in 2017 opnieuw de handen in elkaar voor het organiseren van de opleiding ‘leer reanimeren en defibrilleren’. Afgelopen jaar leerden al 100 Beringenaren werken met een AED-toestel. Het snel toedienen van eerste hulp met een ‘automatische externe defibrillator’ vertienvoudigt immers de overlevingskansen van een persoon met een hartstilstand. Hoewel iedereen zo’n toestel mag gebruiken en het volkomen veilig is, zijn er in Vlaanderen nog steeds te weinig mensen die kunnen reanimeren. Daar willen we als stadsbestuur en het Rode Kruis iets aan doen. “Daarom kiezen we om een deskundige basisopleiding van een 3-tal uren aan te bieden. Naast het gebruik van het AED-toestel wordt tevens de focus gelegd op het aanleren van juiste reanimatietechnieken. Dit laatste is immers het allerbelangrijkste dat dient te gebeuren in afwachting van gespecialiseerde medische hulp,” aldus schepen Thomas Vints.

10 keer meer kans op overleven na reanimatie met AED

Het plaatsen van AED-toestellen in de stad, sensibiliseren en het organiseren van de opleidingen vormen de voornaamste acties. In België worden dagelijks mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis: op straat, op het werk, thuis, in de sportclub,… momenteel overleeft slechts een kleine 10% van hen. Reanimatie en defibrillatie binnen de 6 minuten verhogen de overlevingskans met 50 tot 70%.

Beringen hartveilige stad

“Afgelopen jaar hebben al 100 Beringenaren onze cursus van het Rode Kruis met succes afgerond. Op dit ogenblik zijn de AED-toestellen op 4 publieke plaatsen in Beringen terug te vinden: aan de ingang van het oud stadhuis in Beringen Centrum en aan de sporthallen Beverlo, Paal en Koersel” legt schepen Thomas Vints uit. “Dit jaar zullen we nog vijf extra toestellen bijplaatsen: aan onze recreatiedomeinen ’t Fonteintje en de Paalse Plas, op BE-Mine, aan de turnzaal van het SAC en aan het Mijnstadion. In april en mei bieden we opnieuw de opleiding ‘leren reanimeren en defibrilleren’ aan onze bevolking aan.”

Lessen in 2017:

De lessen ‘reanimeren en defibrilleren’ gaan door op volgende locaties en data:

  • sporthal Koersel: dinsdag 18 april van 19 tot 22 uur
  • OCMW Beverlo (oude trouwzaal): dinsdag 25 april van 19 tot 22 uur
  • OC De Buiting Paal: donderdag 4 mei van 19 tot 22 uur
  • oud stadhuis Beringen-centrum: zaterdag 13 mei van 9 tot 12 uur

De opleidingen worden gratis door het Rode Kruis Beringen aangeboden.

Snel inschrijven is de boodschap, het aantal deelnemers is immers beperkt tot 15 personen per sessie.

Inschrijven doe je via act.rodekruis.be. Vervolgens vink je het vakje ‘reanimeren en defibrilleren’ aan en de plaats waar je de lessen wil volgen.

Meer info: dienst samenleven, T 011 43 02 70, samenleven@beringen.be of www.hartveilig.be voor meer info over reanimatie met AED en gerelateerde onderwerpen.

 

Thomas Vints

Schepen voor Welzijn en Educatie