Mijnkathedraal schittert dankzij lichtkunstwerk ‘Cloisterama’

Het lichtkunstwerk ‘Cloisterama’ van David Batchelor werd onder grote belangstelling ingehuldigd aan de Beringse Mijnkathedraal. 68 spitsbogen van de gaanderij van de imposante Sint-Theodarduskerk werden door de Schotse kunstenaar van kleurrijke LED-strips voorzien die de unieke architectuur benadrukken. Het kunstwerk is goed voor een investering van 123.000 euro, waarvan ongeveer de helft gefinancierd wordt door Vlaanderen, 25.000 euro door provincie Limburg en 38.250 euro door stad Beringen. Dankzij het lichtkunstwerk staat onze prachtige Mijnkathedraal nu ook letterlijk in de schijnwerpers!

De Mijnkathedraal is eigendom van de kerkfabriek, en werd onder leiding van de gerenommeerde architect Henri Lacoste tussen 1939 en 1943 opgetrokken in Byzantijnse stijl. Vandaag wordt de kerk nog gebruikt door enkele geloofsgemeenschappen en sporadisch opengesteld. In 2020 lieten stad Beringen en de kerkfabriek door het ‘Projectbureau Herbestemming Kerken’ onderzoeken of de kerk naast de eredienst nog andere nevenactiviteiten kan herbergen.  

Eerste stap richting nevenbestemming 

“Al snel werd in dit onderzoeksproject duidelijk dat te weinig mensen de Mijnkathedraal kennen en de toegankelijkheid van de site te beperkt was”, licht schepen voor Cultuur en Erfgoed An Moons toe. “Daarom kwamen we op het idee om als eerste stap een kunstdimensie toe te voegen, om zo de kerk in de schijnwerpers te plaatsen en een wow-effect te creëren. Dankzij het Vlaamse stimuleringsprogramma ‘Kunst in opdracht in de publieke ruimte’ van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, kregen we hiertoe effectief de kans. Gezien de Limburgse erfgoedwaarde van de Mijnkathedraal en de unieke verbinding tussen cultuur, erfgoed en toerisme, stapte ook provincie Limburg mee als partner in het project.”  

Van verborgen Limburgse erfgoedparel tot publiekstrekker 

Limburgs gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens: “De Mijnkathedraal vormt een belangrijk onderdeel van ons Limburgs mijnerfgoed. Er zijn twee economische activiteiten die een sterke en blijvende stempel op Limburg, het landschap en het erfgoed hebben gedrukt: de landbouw en de mijnnijverheid. De mijnontginning heeft gezorgd voor welvaart, die 300.000 mijnwerkers honderden meters onder de grond naar boven hebben gehaald. De mijnsite van Beringen en het aanwezige erfgoed moeten worden bewaard en beleefd als een hommage aan de mijnwerkers en hun noeste arbeid. Dit is ook onze focus in be-MINE PIT. Het mijnbelevingscentrum wordt het erfgoedsluitstuk van de Limburgse reconversie waarbij we verbinding leggen tussen heden en verleden en tussen de mijnwerkers en iedereen die er zich van dichtbij of van veraf mee verbonden voelt.” 

Voor de uitwerking van het project liet Stad Beringen zich sinds 2021 begeleiden door De Nieuwe Opdrachtgevers, een organisatie die de productie van hedendaagse kunst stimuleert en bemiddelt tussen opdrachtgevers en de kunstenaar. Burgemeester Thomas Vints: “Participatie stond hierbij voorop. Samen met inwoners en verenigingen van Beringen-Mijn als opdrachtgevers werd een kunstenaar gezocht die beantwoordde aan de vooropgestelde ideeën, zoals onder meer aandacht voor de glasramen, de imposante architectuur en multiculturaliteit. Uiteindelijk werd de Schotse artiest David Batchelor (°1955), internationaal gelauwerd om zijn kleurrijke lichtinstallaties, gekozen. Hij begreep heel goed dat het kunstwerk de architecturale sterkte van de kerk in de verf moest zetten, en was meteen verliefd op de unieke glas-in-betonramen. Vanaf nu zal zijn werk dus niet enkel in grote steden zoals Londen, maar ook in Beringen te bewonderen zijn.” 

Onregelmatige regenboog als symbool van diversiteit 

David Batchelor liet zich inspireren door de rijke architectuur van de Sint-Theodarduskerk. “Cloisterama verwijst specifiek naar de glas-in-beton ramen van de Mijnkathedraal, die na een jarenlange restauratie opnieuw in hun volle pracht te bewonderen zijn. De spitsbogen van de gaanderij worden belicht in 11 felle kleuren, dit met respect voor het erfgoed. Het resultaat is een onregelmatige regenboog die verwijst naar de geloofsfunctie van de kerk, maar ook symbool staat voor diversiteit en inclusiviteit. Het kunstwerk laat het atrium letterlijk licht uitstralen en geeft de Sint-Theodarduskerk een nieuwe, hedendaagse uitstraling en een warme en kleurrijke gloed. Zo wordt de Mijnkathedraal opnieuw een baken voor de gemeenschap”, besluit een zeer trotse schepen An Moons. 

Previous
Previous

Startschot voor het Kolenspoor gegeven

Next
Next

Flexactie op illegale tewerkstelling en problemen met woonkwaliteit