Kind en Taal lanceert app die evolutie van kinderen in kaart brengt

Bij Kind en Taal vzw worden kinderen op een interactieve en speelse manier begeleid in hun taalontwikkeling en bij het verbeteren van hun onderwijskansen. Kind en Taal heeft samen met PXL Smart ICT een app ontwikkeld waarin de evolutie van elk kind op de voet gevolgd kan worden én gedeeld kan worden met lokale partners. Tot nu vulden ouders steeds een papieren vragenlijst in over de progressie van hun kinderen en daar kwam administratief heel wat werk bij kijken. Een mooie en efficiënte verbetering in hun werking!

“Onderwijskansen bij kinderen verbeteren is onze roeping. We doen het met hart en ziel, maar om de echte impact van ons werk te meten, geeft extra motivatie en inzichten. We zochten een manier om de impact van ons werk beter te visualiseren en op te volgen,” zegt Katrien Jansegers, Algemeen Directeur Kind en Taal VZW. Toen het agentschap Opgroeien groen licht gaf om te verkennen hoe we onze jarenlange expertise breder kunnen delen, was dit voor ons het moment om onze impact nog sterker zichtbaar te maken!

“Tot op heden hebben we altijd handmatig gewerkt om de kwetsbaarheid van gezinnen te meten aan de hand van formulieren. Met een digitale oplossing krijgen we de kans om sneller de gegevens te verwerken. De impact van ons werk wordt duidelijk dankzij dashboards. Zo kunnen direct impact maken met een duidelijk actieplan voor het kind en zijn gezin!”, verklaart Malika Amarkhail, medewerker van Kind en Taal VZW.

Samenwerking met PXL Smart ICT

De nieuwe digitale oplossing kwam tot stand door een samenwerking met PXL Smart ICT aan te gaan. In het verleden werkte Kind en Taal al eerder samen met hen. De behoeften van Kind en Taal waren inderdaad meteen duidelijk. De onderzoekers werkten onder leiding van Helena Fosse, Customer Proxy Manager bij PXL Smart ICT, die verklaart: “De focus van de app ligt eerst en vooral op gebruiksvriendelijkheid. De app moest toegankelijk blijven voor de medewerkers van Kind en Taal , de gezinnen én de verschillende organisaties voor gezinsondersteuning die deel uitmaken van hun netwerk. Een te moeilijke te gebruiken oplossing was geen oplossing.”. Transparantie was ook een belangrijk punt. Voor de gebruiker moet het duidelijk zijn van welke organisatie de bevraging afkomstig is en wat er met de gegevens zal gebeuren. De bedoeling is uitsluitend het verbeteren van onderwijskansen bij kinderen in heel Vlaanderen. Verschillende instellingen kunnen er baat bij hebben!


Voordelen

Deze app biedt kansen voor ons maar ook voor alle collega-instellingen die opvoedingsondersteuning aanbieden. Denk aan lokale besturen en netwerkorganisaties die overwegen de methoden van Kind en Taal lokaal toe te passen, zoals Huis van het Kind, bijvoorbeeld. Ons netwerk kan alleen maar sterker worden en zo onze gezamenlijke impact vergroten,” zegt Thomas Vints, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kind en Taal VZW.

De app heeft heel wat voordelen voor de medewerkers van Kind en Taal en voor netwerkorganisaties die overwegen de methoden van Kind en Taal toe te passen: zo kunnen formulieren vanaf nu digitaal worden ingevuld en medewerkers ontvangen de resultaten onmiddellijk en hoeven geen uren te besteden aan het ontcijferen van handgeschreven formulieren. De vragen kunnen zelfs door de app hardop worden gelezen, in het Nederlands en in verschillende talen zoals Arabisch, Russisch en Turks. Een direct voordeel voor alle opvoedingsondersteuners die dagelijks in contact komen met kortgeschoolde ouders en gezinnen met een andere thuistaal!

 Roel Bosmans, onderzoeker en lead developer bij PXL Smart ICT, verklaart: “Makkelijk, duidelijk, efficiënt én afgestemd op de behoeften van de verschillende organisaties voor gezinsondersteuning: dit is de nieuwe app van Kind en Taal VZW!”.

Previous
Previous

Resultaten stadsmonitor: Beringenaar woont hier graag

Next
Next

CD&V Beringen klinkt op 2024