Stad Beringen start met deelauto’s: duurzaam alternatief voor privéwagen

Beringenaren blijken zeer gehecht aan het gebruik van de wagen tijdens hun verplaatsingen. Maar liefst 80 procent van alle verplaatsingen gebeurt met de auto. Door een toename in bevolking volgt ook een snelle stijging in personenwagens. Om een alternatief te bieden en in te zetten op duurzame mobiliteit, stelt stad Beringen de eerste twee elektrische deelwagens ter beschikking. Uit onderzoek van autodelen.net en KU Leuven blijkt dat elke deelauto tussen de 3 en 10 privéauto’s vervangt. 

Kwalitatieve publieke ruimte wordt alsmaar schaarser. Een groot deel van die ruimte wordt de dag van vandaag ingenomen door de wagen. Daarom zet stad Beringen in op autodelen. Autodelen gaat uit van het principe dat de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Het biedt verschillende voordelen. Zo wordt het aantal auto’s in het verkeer en in het straatbeeld verminderd, zijn er minder parkeermoeilijkheden en door te kiezen voor elektrische wagens pakken we tegelijk luchtvervuiling aan.

Voor wie minder dan 12.000 kilometer per jaar aflegt, is een deelwagen ook financieel voordeliger. Want een privéwagen brengt heel wat kosten met zich mee, denk maar aan de dure aankoopprijs, het onderhoud en de verzekering. Die kosten vallen weg bij een deelwagen. Eén deelwagen vervangt trouwens 3 tot 10 privéauto’s, dat blijkt uit een onderzoek van autodelen.net en KU Leuven. Het is dus een duurzaam en flexibel alternatief voor een privéwagen.

Samenwerking met Paesmans Autogroep

De eerste deelwagens biedt de stad aan in samenwerking met Paesmans Autogroep. Via de app SHARE Mobility kan je een auto reserveren en openen. Aan het einde van je huurperiode betaal je per afgelegde kilometer en voor de duur dat je de wagen uitgeleend hebt en laat je de wagen achter op zijn vaste stek in de Graaf van Loonstraat. Daar laden de deelwagens ook op. Gebruikers kunnen in de app het batterijpercentage van de wagens zien.

Infomoment voor inwoners én personeel

De deelwagens kaderen in een volledig nieuw project. Omdat we iedereen zo goed mogelijk willen informeren, organiseert stad Beringen op donderdag 16 mei infomomenten voor zowel inwoners als het stadspersoneel. Want het is de bedoeling dat ook personeel van stad Beringen beroep gaat doen op deze wagens voor dienstverplaatsingen. Op die manier wil de stad duurzame mobiliteit nog breder uitrollen binnen de organisatie.

Inschrijven voor het infomoment kan via deze site. Alle deelnemers ontvangen een waardebon van 15 euro die daarna gebruikt kan worden in de SHARE Mobility app.

Previous
Previous

Nomineer jouw digiheld en maak kans op een tablet

Next
Next

BK mountainbike keert komende zomer na 12 jaar terug naar Beringen