Inleefdagen: een parcours van participatie

De Andersvalidenraad en de Stedelijke gezinsraad organiseren inleefdagen voor Beringse schoolkinderen van het 4de leerjaar. De kinderen zullen ervaring opdoen over leven met een fysieke beperking, de leefwereld van autisme, slechtzienden, blinden en doven. Hiervoor wordt samengewerkt met Vibo Sint Barbara (Beringen), het project Xinix (blindenzorg Licht en liefde) en de Kids Hasselt, een vrije basis- en secundaire school uit Hasselt voor kinderen met gehoor- en/of spraakproblemen. Het opzet van het inleefproject is kinderen laten ervaren dat de dingen die voor hun vanzelfsprekend zijn, niet voor iedereen gelden. Op het eerste zicht eenvoudige handelingen, bijvoorbeeld het oversteken van een straat of zich kunnen concentreren bij een spel, zijn voor kinderen met een beperking niet altijd evident. Soms hebben ze hulpmiddelen nodig om iets uit te voeren. De bovenvermelde instanties gaan de kinderen confronteren met de beperkingen die sommige leeftijdsgenoten kennen, aandachtspunten duiden en stilstaan bij de praktische hulpmiddelen. De leerlingen zullen tal van uitdagingen en opdrachten moeten volbrengen waarbij blinddoek en rolstoel niet zullen ontbreken. Het te volgen parcours zal hen snel duidelijk maken dat niet alles vlot verloopt, maar dat – naast de praktische hulpmiddelen – een beetje begrip ook al wonderen doet.

De inleefdagen gaan door op donderdag 18 februari 2016 in het OC De Buiting te Paal en op donderdag 25 februari 2016 in de sporthal van Koersel, telkens van 9 tot 15 uur.

6 Beringse basisscholen schreven zich in voor dit initiatief. In totaal zullen ongeveer een 280-tal leerlingen deelnemen.

blogThomas Vints1 Comment