Nieuwe boogbrug in de spotlights

Vrijdagmiddag 3 september opende de imposante brug over het Albertkanaal voor het gemotoriseerd verkeer. Om de opening feestelijk te vieren verlicht stad Beringen de langste boogbrug van Limburg kleurrijk, zo zal ze dit weekend nog meer opvallen in het Beringse straatbeeld.  Samen met Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv, kreeg ik de eer om de lichten in te schakelen.  

De opening van zo’n indrukwekkende brug konden we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Daarom zetten we de brug letterlijk in de spotlights tijdens het eerste weekend dat ze toegankelijk is voor het gemotoriseerd verkeer. Zo kunnen alle Beringenaren meegenieten van de nieuwe brug. Het loont zeker de moeite om eens over de verlichte brug te rijden, een echte weekendtip!

De nieuwe brug kadert in het totaalproject van De Vlaamse Waterweg in het verhogen van 62 bruggen over het Albertkanaal.  Door de doorvaarthoogte onder alle bruggen van het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter stimuleert De Vlaamse Waterweg nv de binnenvaart en maakt het transporten van schepen met vier containerlagen mogelijk. Ondertussen zijn 50 van de 62 bruggen verhoogd en 7 andere bruggen in uitvoering. De Vlaamse Waterweg nv wil met deze werken bedrijven nog betere kansen bieden om de waterweg in te schakelen in hun logistieke keten. Wij houden de vaart in de verdere uitbouw van transport over water. Bij het ontwerp van deze nieuwe brug voor Beringen ging veel aandacht naar de voorzieningen voor fietsers. Dergelijke werken hebben een grote impact op het verkeer en leiden natuurlijk tot onvermijdelijke hinder. Het beperken van die hinder was dan ook een belangrijk aandachtspunt tijdens de werken. Mede dankzij goed overleg met de stad en de VIA T Albert bleef deze maximaal beperkt en werden de werkzaamheden doordacht op elkaar afgestemd. Door de nieuwe brug hier naast de oude brug te bouwen kon het verkeer tijdens de werken steeds over het Albertkanaal.

Fietsers moeten helaas nog enkele weken geduld uitoefenen om de nieuwe brug in te fietsen. Er is wel een leuk alternatief voor hen, in tussentijd mogen de fietser nog gebruikmaken van de oude brug, een unieke ervaring om gescheiden van het gemotoriseerd verkeer de oversteek te maken.

Previous
Previous

Geschenkbonnen aan 796 kwetsbare gezinnen

Next
Next

Burgemeester ontmoet Buitengewone Beringenaren!