Beringse ondernemers zetten 2024 goed in

Op maandag 29 januari vond de nieuwjaarsreceptie met de Beringse ondernemers, middenstandsraad en Unizo plaats in Aylans feestzalen. We kunnen terugblikken op een geslaagde avond met mooie opkomst.

Ik stond stil bij drie punten die dankzij onze ondernemers tot stand komen:

1.     De stadsmonitor: de positieve kijk van onze inwoners op de winkelvoorzieningen in Beringen.

2.     De ondernemerscijfers: het mooie rapport van onze lokale ondernemers en hoe ze het beter doen dan het Vlaamse gemiddelde.

3.     Hoe Beringen door Het Laatste Nieuws vergeleken werd met het dorpje van Asterix en Obelix, en dat dit een mooi compliment is!

Stadsmonitor

Vorige week werden de resultaten van de stadsmonitor, de driejaarlijkse peiling waarin de Vlaamse overheid peilt naar de mening van burgers over verschillende thema’s in hun stad of gemeente.

Op vlak van economie in Beringen, mochten we een mooi rapport in ontvangst nemen:

  • Maar liefst 76% van de Beringenaren is tevreden met de winkelvoorzieningen in onze stad. Dat is fors meer dan heet Vlaams gemiddelde van 63%.

  • 77% geeft aan dat er voldoende winkelvoorzieningen zijn in Beringen. Ook hier zitten we boven het Vlaams gemiddelde van 72%.

 Dezelfde vragen werden 3 jaar geleden ook gesteld, en we zien hier een mooie stijging. Daarnaast ligt het aantal inwoners dat winkelt in hun eigen stad/gemeente ook hoger in Beringen dan in de rest van het Vlaamse gewest.

 

Ondernemerscijfers

Dat het goed gaat in Beringen, bevestigen ook onze ondernemerscijfers:

  • Beringen telt 5.090 zelfstandigen. Dat zijn er 135 meer t.o.v. vorig jaar.
    Op 10 jaar tijd zien we zelfs een stijging van 37%.

  • Maar liefst 1 op de 10 werkende Beringenaren zijn zelfstandig.
    Daar heb ik veel bewondering voor, want lokale ondernemers zijn dé levensader voor het verenigingsleven en voor sociale cohesie in steden en gemeenten.

 In de cijfers zien we wel een groot verschil tussen vrouwen en mannen. Tweederde van de zelfstandigen in Beringen zijn mannen, één op de drie is vrouw. De meesten zelfstandigen werken in de commerciële dienstensector.

Opvallend: Beringen heeft de meeste zelfstandigen van heel Limburg in de bouwsector. Nog een opvallend cijfer: op 10 jaar tijd zijn de zelfstandigen in de landbouw meer dan verdubbeld (naar 289).

 
Beringen en de vergelijking met het dorpje van Asterix en Obelix

Op vlak van handel is Beringen een buitenbeentje. Maar dat is in dit geval een goede zaak! Beringen is één van de weinige Vlaamse steden/gemeentes waar er nu niet minder winkels zijn dan 10 jaar geleden. Dat is de reden waarom Beringen in Het Laatste Nieuws vergeleken werd met het dorpje van Asterix en Obelix:

In zowat alle grote steden (Brussel, Antwerpen, Gent), maar ook kleine steden (Tongeren, Tienen, Lier) is er een grote daling te zien in het aantal handelspanden dat ingevuld wordt door een retailer. In veel steden en gemeenten moeten deze winkels plaatsmaken voor horeca, vaak zijn dat koffiebars. Maar… één stad houdt stand. En dat is Beringen. Hier verdween de afgelopen tien jaar amper één handelspand dat ingevuld werd door een winkel.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het goed gaat in Beringen! Daarnaast hebben we als stad een goede samenwerking opgebouwd met onze lokale ondernemers en middenstand. De samenwerking op de nieuwjaarsreceptie voor onze inwoners is daar een mooi voorbeeld van.

Als burgemeester ben ik trots op de drive en de passie die onze ondernemers hebben voor hun vak. Want hun harde werk zorgt er mee voor dat Beringen een stad is waar onze inwoners zich goed voelen, graag vertoeven en bovendien graag winkelen!

Previous
Previous

Nieuwe toegangspoort Vatanasite als uithangbord voor Beringen

Next
Next

Resultaten stadsmonitor: Beringenaar woont hier graag